Actueel

Project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ afgesloten met goedbezochte excursie

Whatsapp Image 2023 06 29 At 11.31.50@
Gepubliceerd op: 29-06-2023

Deze week sloten we het project ‘Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier’ af. Hier hebben we bijna 75 km singel hersteld en aangelegd. Er deden 140 deelnemers mee, verspreid over het hele Zuidelijk Westerkwartier. Met een groot aantal van deze deelnemers en de samenwerkingspartners liepen we ter afsluiting door een mooi stukje Westerkwartier.

Projectleider Gerard vertelde over het project aan de hand van de omgeving: “We kijken in dit project naar drie dingen: de eigenaar, de singel en de omgeving. Dit zorgt er voor dat we geen singel op dezelfde manier aanpakken. Het is allemaal maatwerk. En laat dat nu net zo belangrijk zijn voor een (elzen-)singel, want zo krijg je variatie. Variatie in de singel en variatie in het landschap.”

Variatie belangrijk voor de biodiversiteit

variatie belangrijk voor biodiversiteit

Variatie in leeftijd, soorten, bomen, struiken, dichtheid, hakhout of juist overstaanders is dus goed voor de singel, maar zeker ook voor de verschillende dieren die er leven. “Denk aan de sijs die graag elzenzaad eet. De grasmus die juist van struweel houdt. De gekraagde roodstaart die afkomt op het kleinschalige boerenland en de spreeuw die komt voor de combinatie van broeden in hoge bomen met eten in het grasland. BeheerinstructiebladMaar ook de rosse vleermuis die het singellandschap kiest als zowel broedkolonie in de bomen en als foerageerroute en de ree die de singel als beschutting gebruikt.” En zo kon adviseur ecologie Irene nog wel uren doorgaan.

Elzensingel beheertips

Tijdens het project hebben we veel singels aangepakt. Voor de toekomst is het belangrijk dat deze goed beheerd blijven. Daarom werden er tijdens de excursie ook beheertips gegeven. Voorman Peter gaf aan de hand van een van de singels aan wat hij bij die bewuste locatie zou aanpakken. Alle deelnemers kregen een instructieblad voor elzensingels mee. Hierop staan de belangrijkste beheertips.

 

In dit project werkten we samen met Collectief Groningen West, Het Groninger Landschap en gemeente Westerkwartier. Dit project werd mede mogelijk door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland en de provincie Groningen.