11-07-2019
Hersteld tuinprieel in Wildervank onthuld

Op donderdag 4 juli 2019 is het tuinprieel van het bijzondere monumentale boerenerf in Wildervank officieel onthuld. Het tuinprieel is een gemeentelijk monument dat afgelopen jaren in oude stijl is hersteld samen met de slingertuin.

De boerderij (1875) van eigenaar Hilke Jansen is van het Oldambtster type met hoofdschuur, twee dwars aangebouwde bijschuren en gesmeed hek voor de oprit naar het land. Fraai gelegen in het lint van Wildervank op een goed bewaard erf met leilinden, tuin met tuinhuisje en waterreservoirs.

De boerderij is de laatste gave vertegenwoordiger van het type aan het Oosterdiep. Intrigerend is het tuinhuis, dat ook nu nog steeds duidelijk zichtbaar is vanaf het Oosterdiep en sterk sfeerbepalend voor de (vermoedelijk) oorspronkelijke 19de eeuwse tuinaanleg. Het theehuisje (ook wel tuinprieel genoemd) is aangewezen als gemeentelijk monument. Het vormt een waardevolle aanvulling op het hele voormalige boerderijcomplex dat is beschermd als rijksmonument.

Het herstellen van dit tuinprieel met omliggende slingertuin is onderdeel van het project Herstel Monumentale Boerenerven van Landschapsbeheer Groningen. Dit project heeft als doel monumentale boerenerven als belangrijk onderdeel van het Groningse landschap te behouden. Samen met erfbezitters laat Landschapsbeheer Groningen de parels van het platteland weer glanzen.

Gedeputeerde Henk Staghouwer onthulde een gedenkplaat over het tuinprieel en nabestaande van de heren Noordhuis en Battjes werden in het zonnetje gezet, zonder deze heren had het bijzonder mooie prieel niet meer bestaan.