Foodwalks door lekker landschap

Lekker fietsen of wandelen? Dat heeft sinds september 2013 een nieuwe betekenis. Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde hebben met Foodwalks een nieuw netwerk geïntroduceerd van maaltijdwandelingen en –fietstochten door het hele land. In Groningen is een start gemaakt met de Foodwalk vanuit de stad Groningen. Juni 2014 werd de tweede tocht vanuit Delfzijl uitgezet. De derde en vierde Foodwalk volgden in september 2014.

foodwalklogo1metwitruimte3_594x507

Nieuw fruit

Foodwalks biedt natuurbeleving als dagelijkse kost. Aan de hand van lekkere recepten en een eenvoudige routebeschrijving kan iedereen zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar plukken. De wandel- en fietsroutes worden in samenwerking met wandelaars, winkeliers, natuurbeschermers, boeren, koks, bewoners, scholen en gemeenten uitgezet. Zo ontstaat een netwerk dat in elke streek en elk seizoen het lekkere landschap beleefbaar maakt.

Lekker Landschap verbindt het landschap en natuurlijke ingrediënten om de afstand tussen mens en landschap te verkleinen. Onze ambitie is dat in 2016 in heel Nederland mensen zelf maaltijdtochten organiseren. Landschapsbeheer zorgt er ondertussen voor dat het landschap nog smakelijker wordt door eetbare planten en struiken aan te planten. Bessen, noten, fruit; als ze in de regionale natuur passen, geven wij ze met Lekker Landschap een zetje in de rug.

Routebeschrijving Stadsweg

De eerste Foodwalk van Groningen loopt over en langs de Stadsweg. Deze oude handelsroute liep van Groningen tot aan de Baltische staten. Samen met Het Hoogeland op de Kaart werkt Landschapsbeheer Groningen aan het stimuleren van de bedrijvigheid langs deze route. Ook de eerste Foodwalk bij de stad Groningen draagt hieraan bij. Op verschillende momenten van het jaar kunnen langs de route heerlijke gerechten bij elkaar worden geplukt, zoals compote van wilde vruchten. Van september tot half oktober vindt u onderweg appelen, peren, wilde pruimen, bramen, rozenbottels, lijsterbessen en hazelnoten. Wandel en fiets smakelijk.

 

  • Lekker Landschap (afgerond)

  • Locatie: Nederland
  • Samenwerkingspartners: Stichting wAarde en LandschapNL
  • Start: januari 2013
  • Afgerond: december 2016
  • Onze rol: Uitzetten Foodwalks en organiseren begeleide fiest- en wandeltochten, aanplant van fruitbomen, ondersteuning dorpsgroepen
  • Mogelijk gemaakt door: Nationale Postcodeloterij