Ommetjes zijn korte wandelroutes die door bewoners zelf zijn uitgezet in en rond hun dorp. Je vindt ze in de hele provincie. Vaak lopen ze over historische paden. Ommetjes maken het landschap toegankelijk en beleefbaar. Voor bewoners zijn het heerlijke zondagmiddag- en zomeravondwandelingen, voor bezoekers een ontspannen en leuke manier om de provincie te ontdekken.

Structuur in het landschap

Ruim een eeuw geleden was wandelen de belangrijkste manier van vervoer. Een zeer dicht netwerk van wandelpaden tekende de belangrijkste bezigheden van de dorpsbewoners in het landschap. Kerkpaden, ossengangen, school- en schouwpaden, trekpaden en schapendriften waren structuurbepalende landschapselementen.

Verdwenen paden

Vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw verdwenen veel van deze historische paden. Schaalvergroting en ruilverkavelingen in de landbouw, uitbreiding van dorpen en steden en nieuwe auto- en spoorwegen sloten het landschap af voor de wandelaar.

Ommetjeswedstrijd

Met de wedstrijd ‘Win je eigen Ommetje’ keerde Landschapsbeheer Nederland deze trend. In elke provincie werden samen met bewoners twee ommetjes gerealiseerd. Landschapsbeheer Groningen ging een stap verder. Zij besloot ervoor te zorgen dat bijna alle ingediende ommetjes konden worden verwezenlijkt.

Routes

Inmiddels telt Groningen 25 van deze korte wandelingen. Van elk ommetje is een flyer gemaakt, die naast de route ook een aantal bezienswaardigheden en historische weetjes beschrijft. Ook zijn de routes te vinden op de routesite wandelen.groningen.

Eigen ommetje

Leven er in uw dorp ideeën voor een eigen ommetje? Landschapsbeheer Groningen helpt u graag bij de realisatie. We kunnen u helpen met de bewegwijzering en de realisatie van een paneel bij het startpunt, maar bijvoorbeeld ook met advies over subsidiemogelijkheden. Riek Guikema vertelt u graag wat er mogelijk is. U kunt ook eerst de folder bekijken.

 

PLG en leader combilogo
  • Ommetjes

  • Locatie:
  • Samenwerkingspartners:
  • Start:
  • Afgerond:
  • Onze rol:
  • Mogelijk gemaakt door: