Kerkhof Loppersum: voorbeeld voor veel buurdorpen

Als sinds 2009 werken vrijwilligers in Loppersum aan herstel van hun algemene begraafplaats. Drijvende kracht achter de activiteiten is de Historische Vereniging Loppersum. Landschapsbeheer Groningen begeleidt de werkzaamheden. Elk jaar beginnen de vrijwilligers in mei. Vanaf de start zijn ze elke woensdag en zaterdag op de begraafplaats te vinden. Tot de herfst zijn intrede doet. Dan wordt het jaar feestelijk afgesloten .

Iedereen die wil komen helpen op de begraafplaats is welkom. Er is genoeg te doen. Behalve schilderwerk worden ook de hekken onderhouden. Indien nodig worden zelfs stenen van hun plek gehaald om het fundament van een graf te herstellen. De vrijwilligers doen wat de gemeente door geldgebrek niet lukt. De begraafplaats wordt beetje bij beetje helemaal opgeknapt. De vrijwilligers in Loppersum zijn een voorbeeld voor buurdorpen.

Kerkhof Petrus en Pauluskerk

In 2014 breidde de Historische Vereniging het werkgebied uit. Ook het kerkhof bij de hervormde Petrus en Pauluskerk in Loppersum wordt sinds vorig jaar opgeknapt door de vrijwilligers. De kerk in het centrum van het dorp werd verspreid over etappes in een aantal eeuwen gebouwd. Van de eerste romaanse kerk uit 1217 zijn slechts enkele bouwfragmenten bewaard. Door de eeuwen heen werd de kerk verhoogd en vergroot met een toren, zijbeuken en een zijkapel.

De grafzerken op het kerkhof zijn bijna allemaal verzakt. Vrijwilligers gaan er betonplaten onder maken. Ook worden de inscripties van alle graven schoongemaakt en opnieuw geschilderd, zodat ze weer duidelijk leesbaar zijn. Aan de graven die al zijn opgeknapt is heel duidelijk zichtbaar welk een verschil dit maakt.

  • Kerkterrein Loppersum

  • Locatie: Loppersum
  • Samenwerkingspartners: Historische Vereniging Loppersum
  • Start: 2014
  • Afgerond: -
  • Onze rol: ondersteunen vrijwilligers
  • Mogelijk gemaakt door: