06-11-2017
Ruim 14.000 vrijwilligers op de Natuurwerkdag

Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen

Op zaterdag 4 november  hebben 14.259 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 573 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2016, is gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige start van de dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt. Daarnaast was er op drie locaties in Nederland een programma voor singles. In de provincie Groningen is een record gevestigd met 37 locaties en 909 deelnemers! (Foto’s volgen later, hou onze facebook pagina in de gaten.)

 

Bijzonder provincienieuws

In Groningen waren op maar liefst twee plekken 100 mensen aan de slag. Een daarvan was bij Veendam daar ging de tuinvereniging samen met een ruitergroep van de manage aan de slag. In Zandeweer was een bijzondere samenwerking met een groep GGZ zorgcliënten die ook de handen uit de mouwen staken.

De heide op de Lemelerberg in Overijssel was de ontmoetingsplek in het groen voor singles. Ruim 30 mensen hebben de kans gegrepen om via het natuurwerk anderen te ontmoeten.

In het Friese kunstenaarsdorp Asgaard is met bloembollen het kunstlogo ingeplant. In het vroege voorjaar zullen de hommels en bijen hier weer van kunnen profiteren. Op meerdere locaties in Nederland is gewerkt aan voedselaanbod voor de wilde bij.

In veel provincies staken ook wethouders, burgemeesters en gedeputeerden de handen uit de mouwen om hun betrokkenheid bij de groene omgeving te laten zien. In Utrecht zijn op diverse locaties bestuurders actief bezig geweest mede aangezet door het programma winmetjelandschap.nl met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

 

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.

Na gedane arbeid is het heerlijk rusten op de waterdichte matjes.